Goed nieuws inzake de coronacrisis, of in ieder geval inzake de aanpak van de coronacrisis. Voorzitster van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde zei dat de financiële instelling zal ingrijpen indien de Europese economie nog dieper wegzakt. Er is volgens Lagarde nog voldoende munitie om de economie te ondersteunen en er terug bovenop te helpen.

Beleggers en investeerders halen opgelucht adem. Christine Lagarde, voorzitster van de ECB, zei donderdag dat ze bereid is om de stimuleringsmaatregelen uit te breiden indien nodig. Er dreigt een nieuwe verstorende opstoot inzake het aantal coronabesmettingen waardoor Europese lidstaten noodgedwongen hun maatregelen zullen verscherpen.

We are seeing maybe a second wave on the horizon or hitting the coastline of Europe and we better make sure that all the arsenal that we have available is actually dealing with the situation by adopting the right policies. An increase in fiscal spending was is considered by many member states as they present their budgets.

We weten ondertussen dat een lockdown nare gevolgen heeft. De Europese economie heeft zwaar geleden onder de eerste lockdown begin dit jaar. Een tweede lockdown zal zoveel mogelijk vermeden worden door de Europese lidstaten maar er zullen toch maatregelen genomen worden die alweer een negatieve impact hebben op de bedrijfsactiviteiten.

Extra munitie

Lagarde weet dat er ingegrepen moet worden om de Europese economie te ondersteunen. Ze benadrukte dat de Europese Centrale Bank al veel heeft gedaan maar dat ze bereid zijn om een tandje bij te steken. De bemoedigende woorden stuurden Europese aandelen flink hoger.

The many weapons that we have available, ranging from interest rates to forward guidance and asset purchase programs, we stand ready. We have done a lot, and if more is needed because the situation deteriorates, then we will do what is necessary.

Een belangrijk deel van het monetaire beleid waar Lagarde toegevingen wil doen, is het inflatiedoel dat momenteel net onder de twee procent ligt. Door de huidige crisis geraakt het inflatiecijfer niet eens in de buurt van de 1 procent. De ECB is daarom mogelijks bereid om een lagere inflatie uitzonderlijk te tolereren gezien de speciale omstandigheden.

Bronnen: CNBC

Foto: WEF – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>