De ECB ontsnapt er niet aan, ook in de eurozone is de inflatie aan het stijgen en dat probleem moet dringend worden aangepakt. Voorzitter Christine Lagarde heeft gezegd dat de obligatie aankopen zullen eindigen begin Q3 en dat snel erna de rentes zullen worden verhoogd. M.a.w., een eerste renteverhoging zal wellicht plaatsvinden eind juli of begin augustus.

Wanneer gaat het gebeuren? De eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank na lange tijd. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn ze reeds bezig met het verhogen van de rentes, bij ons kijken ze liever de kat uit de boom. Volgens voorzitter Christine Lagarde zullen de obligatie aankopen stoppen begin Q3, ergens in juli dus.

Daarna, enkele weken later, zou de ECB beginnen met het verhogen van de rentes. Met andere woorden, de eerste ‘rate hike’ zou kunnen eind juli – begin augustus. Een noodzakelijke daad vermits de inflatie in de eurzone is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen jaren.

My expectation is that they should be concluded early in the third quarter. The first rate hike, informed by the ECB’s forward guidance on the interest rates, will take place some time after the end of net asset purchases…(and) this could mean a period of only a few week.

Positieve rentes

Lagarde is sowieso voorstander van een renteverhoging in de maand juli, vooral nadat de inflatie tot 7,5 procent was gestegen afgelopen maand. Zelfs zonder de stijgende voedsel- en energieprijzen, bedraagt de inflatie boven de 2 procent. Hét signaal dat er moet worden ingegrepen willen ze de situatie onder controle krijgen.

De Estse gouverneur Madis Mueller zei dat de ECB-rente op bankdeposito’s, die momenteel -0,5 procent is, tegen het einde van het jaar boven nul kan stijgen, wat voor het eerst sinds 2014 zou zijn. Welke reactie het zal teweegbrengen op de aandelenmarkten, is nog niet zeker. Maar gezien de reactie op de Amerikaanse beurzen, is de kans op een positief gevolg bijzonder klein.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Alf MelinFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>