Volgens verschillende ‘central-bank watchers’ zou de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank een saaie bedoening moeten worden zonder wijzigingen in het monetaire beleid. Maar door de tragere economische groei en de stijgende inflatie, kan er mogelijks toch wat onverwacht uit de bus vallen. Beslissingen over het PEPP vallen wellicht pas in december.

Het is eind oktober, tijd voor de bestuursleden van de Europese Centrale Bank om nog eens samen te komen en te discussiëren over de verdere evolutie van hun beleid. Hoewel marktkenners eerst hadden voorspeld dat de ECB helemaal niets zou gaan wijzigen, zou de tragere economische groei en de stijgende inflatie toch wat teweeg kunnen brengen. Hoewel men niet verwacht dat er nu al knopen zullen worden doorgehakt.

Het Pandemic Emergency Purchase Program, oftewel PEPP, werd vorig jaar in het leven geroepen om de Europese economie te ondersteunen. Vermoedelijk zal de Europese Centrale Bank pas in december beslissingen nemen hieromtrent en zal dit onderwerp nu nog niet aan bod komen. Spyros Adreopoulos, econoom bij BNP Parisbas, beweert het volgende:

We see scope for the ECB to continue its pushback against current market pricing in its communications at the meeting. The flipside of pushing back against market pricing is that we also expect Christine Lagarde to maintain that the current spike in inflation is largely transitory.

Inflatie

De Europese economie is aan het herstellen van de coronapandemie en heeft te maken met enkele schokjes, zoals bijvoorbeeld knelpunten in de toeleveringsketen die leiden tot tekorten aan allerlei goederen en de gasprijzen de hoogte in jagen. Ondanks deze onzekerheden verwachten economen dat de eerste renteverhoging er zit aan te komen eind 2022.

Het inflatiecijfer in de eurozone noteert op het hoogste niveau van de afgelopen 13 jaar, dat komt voornamelijk door de hoge energieprijzen. Het valt nog af te wachten hoe de ECB de inflatie opvat, voorlopig blijven ze vasthouden aan het feit dat de stijgende inflatie van tijdelijke aard is. In dit geval zou de centrale bank het niet nodig achten om wijzigingen door te voeren.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: HippoPX

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>