Beleidsmakers van de Europese centrale bank hebben nog maar eens benadrukt dat ze bereid zijn om nog meer monetaire verruiming door te voeren. Wel is er binnen de centrale bank nog discussie over hoe en wanneer er moet worden gehandeld.

Beniot Coeure, lid van het uitvoerende bestuur, zei deze week bijvoorbeeld dat verruimend monetair beleid meer dan ooit nodig is. Volgens Coeure behoren rente verlagingen en kwantitatieve verruiming beide tot de mogelijkheden.

Economische data laat een gemixt beeld zien

Toch is er geen haast binnen de bank. Zo benadrukte Villeroy de Galhau, voorzitter van de Franse nationale bank. Villeroy zei dat de economische data op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd en daarom hoeft er niet meteen gehandeld te worden. Hij ging verder:

We hebben verschillende meetings in de komende maanden. Indien nodig, mag er geen twijfel bestaan dat we vastberaden zijn om te handelen binnen ons vermogen. Ik herhaal, als het nodig is.

Maandag kwam er economische data uit over de eurozone. Er waren hoopvolle punten, zoals de Duitse industriële productie die iets steeg in mei. Maar tegelijkertijd verlaagde de Franse centrale bank zijn groeivooruitzichten voor het tweede kwartaal van dit jaar. Daaraan voegde de Fransen toe dat het vertrouwen onder leidinggevenden in de productiesector op het laagste punt in zes jaar noteert.

ECB heeft voldoende munitie

Volgens Coeure heeft de Europese centrale bank nog voldoende munitie om te stimuleren. Ondanks de nu al lage rentestanden. Zo zei hij:

We nemen onze mogelijkheden voor het monetaire beleid door; we hebben tarieven die erg laag zijn. Toch kunnen deze nog lager, als nodig. Ik benadruk, als dat nodig is. Ook zijn we al aanwezig op de financiële markten met het herinvesteren van onze ontvangen rente op obligaties. We zouden onze activa-aankopen kunnen uitbreiden.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.