Beleggers in de obligatiemarkten kunnen wel eens te maken krijgen met hevige volatiliteit. En dat zal op zijn beurt leiden tot een grote verkoopgolf in de obligatiemarkten.

Het is eenzelfde situatie als in 2013 en 2016 stelt Nikolaos Panigirtzoglou, strateeg bij JPMorgan. Obligaties worden meestal aangekocht omdat ze een zekere mate van veiligheid geven voor beleggers. Alleen de strateeg stelt dat de beleggers die obligaties om deze reden hebben gekocht binnenkort weleens allemaal naar de uitgang zullen rennen.

Dezelfde beleggers worden gedwongen om hun posities te verkopen als de volatiliteit stijgt of ineens toeslaat. Dat triggert een zelfversterkende, door volatiliteit veroorzaakte verkoopgolf.

Waarom zou de volatiliteit stijgen?

Volgens de strateeg van JPMorgan is het beleid van centrale banken de katalysator voor volatiliteit. In een onderzoeksrapport schreef hij dat een van de gevolgen van het lage-rentebeleid de kans op volatiliteitspieken vergroot.

Dat komt doordat slecht voorbereide beleggers in obligaties stappen, omdat ze er van uit gaan dat de volatliteit laag blijft. Maar ze zullen meteen weer de posities afbouwen, als er scherpe bewegingen zijn in de obligatiemarkt.

Dat kan volgens Panigirtzoglou bijvoorbeeld ontstaan door de onzekerheid over het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Deze nam toe in de afgelopen weken. De strateeg zei:

Het [de toename in volatiliteit] is een scenario dat steeds waarschijnlijker wordt. Terwijl de obligatiemarkten tot leven zijn gekomen in de afgelopen weken, omdat er onzekerheid ontstaat over het toekomstige rentebeleid van de Fed.

Volatiliteit laaide al op

Medio juni steeg de volatiliteit in de obligatiemarkt al tot een niveau dat niet gezien is sinds 2016. Dat was ook een gevolg van het rentebeleid van de Fed. Zo hintte leden van de Amerikaanse centrale bank op een verder verlaging van de rente.

Dat had overigens een positief effect op obligaties, omdat prijzen stijgen als de rente daalt.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>