Voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi zei tijdens een conferentie te Frankfurt dat het uitstellen van een nieuwe rentestijging zeker een mogelijkheid is als blijkt dat de financiële instellingen en Europese economie dit nodig hebben. Voornamelijk als er problemen blijken te zijn om het vooropgestelde inflatiedoel van 2 procent te bereiken dit jaar.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, was tijdens de conferentie in Frankfurt vrij ‘dovish’ over het voortzetten van het rentebeleid van de centrale bank. Kort samengevat, de ECB is bereid om gepast te reageren op de economische toestand door de renteverhogingen uit te stellen.

Our current reaction function is well designed to respond to further delays in inflation convergence. In such a situation, just as we did at our March meeting, we would ensure that monetary policy continues to accompany the economy by adjusting our rate forward guidance to reflect the new inflation outlook.

Rentebeleid

De hoofddoelstelling van de ECB is om het inflatiepeil net onder de 2 procent te stabiliseren. Begin maart kondigde Draghi aan dat ze de gepland renteverhogingen niet zullen doorvoeren omdat de macro-economische gegevens wat tegenvallen. Het verstrakken van het beleid zou averechts werken.

Er wordt nu verwacht dat het rentebeleid van de centrale bank onveranderd zal blijven doorheen 2019. De rentes noteren op een historisch laag niveau met als doel om de economische groei te stimuleren en de inflatie omhoog te krikken en dit als sinds de Europese schuldencrisis van 2011.

Draghi suste de markten door te zeggen dat de economische groeivertraging niet noodzakelijk hoeft uit te monden in een recessie. Hij zei dat de Europese Centrale Bank alle nodige acties zal ondernemen om hun doel te bereiken, de economie te ondersteunen en een recessie te voorkomen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere