De inflatie in de eurozone is in de maand augustus gestegen naar 9,7 procent. En met de druk van de stijgende energieprijzen, ziet het er naar uit dat de inflatie gerust tot boven de 10 procent kan gaan in september. Het is tijd voor de Europese Centrale Bank om meer inspanningen te doen, een ‘jumbo rate hike’ ligt namelijk op tafel met het risico op een recessie.

Het zijn moeilijke tijden voor centrale banken. De inflatie is hard aan het stijgen, vooral nu de prijzen voor gas ongeziene hoogtes bereiken. In de maand augustus steeg de inflatie in de eurozone met 9,7 procent. De verwachting is dat dit cijfer richting de 10 tot 10,5 procent zal stijgen gezien de evolutie op de energiemarkten. De ECB maakt zich klaar voor een forse stap.

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, verwacht dan ook dat de Europese Centrale Bank de rentes gaat verhogen met 75 basispunten, zoals de Federal Reseve ook aan het doen is. Deze ‘jumbo’ renteverhoging is volgens hem noodzakelijk om de inflatie in te tomen.

As frontloaded hikes can have a bigger impact on inflation expectations than a more gradual approach, a 75bp move could make sense. Although it is largely priced in, it could still exacerbate strains in the bond markets.

Recessie

Naast de stijgende consumentenprijzen, dreigt er ook een recessie de kop op te steken. De hogere prijzen zorgen er namelijk voor dat mensen minder gaan consumeren en dat doet de economie stilvallen. Daarenboven maken de hogere rentes het minder aantrekkelijk voor bedrijven en gezinnen om geld te lenen. De situatie is dus langs beide kanten ongunstig.

Het is dus een moeilijke oefening voor de ECB maar geen actie ondernemen, zou rampzalige gevolgen hebben. Er zijn zelfs bestuursleden die zich afvragen waarom de centrale bank niet aan ‘quantitative tightening’ doet, oftewel het verminderen van de liquiditeit in de economie.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: Bicanski – Pixnio

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>