De Europese Centrale Bank, onder leiding van Christine Lagarde, gaat een pakket maatregelen activeren om de Europese economie nog meer te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel hiervan, is dat Italië tegen zeer scherpe tarieven mag lenen bij de bank. Een ander deel van het pakket houdt in dat er 750 miljard euro wordt vrijgemaakt om de schade te beperken.

De druk wordt opgevoerd door het coronavirus en dat betekent dat de centrale bank een tijdje bijsteken. Ook de Europese Centrale Bank gaat extra maatregelen nemen door het ‘COVID-19 pack’ te activeren. Een bundel van maatregelen die meer ademruimte moeten creëren voor iedereen die economische hinder ondervindt van de impact van het virus.

Wellicht de belangrijkste maatregel is dat Italië extra hulp krijgt door de rentetarieven scherp te verlagen specifiek voor hen. Daarenboven wordt er 750 miljard euro vrijgemaakt die de bank in de Europese economie gaat pompen. Ze gaan publieke en private effecten kopen om de risico’s van het virus te counteren, het zogenaamde Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP).

Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate.

Het opkoopprogramma zal ook Griekse effecten bevatten, dat was toen ook geval met de ‘quantitative easing’. De ECB verraste de markten vorige week door de rentevoeten toch niet te verlagen maar in de plaats daarvan om een opkoopprogramma te starten van 120 miljard euro.

Het is nog afwachten of de maatregelen gaan werken. Eén ding is zeker, ze zullen de economie in ieder geval gaan ondersteunen om de schade te beperken. Maar het is nog onduidelijk hoelang de Europese economie ‘stil’ ligt en wanneer de activiteiten opnieuw zullen worden opgepikt. Het is een kwestie van tijd en de verspreiding van het virus in te perken.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>