De goudprijs staat al twee weken onder druk. Ondanks de dalende beurskoersen wist de goudprijs als veilige haven hier niet van te profiteren. In het jaar 2008 was er aanvankelijk een soortgelijk beeld zichtbaar. Op dit moment is met name de prestatie van goudaandelen bijzonder te noemen. En juist dat biedt beleggers kansen.

Steeds meer beleggers vragen zich af waarom de goudprijs niet weet te profiteren van de onrust op de financiële markten. Dit heeft voor een groot deel te maken met de onverwachte beursdaling van de afgelopen weken. De beurscrash heeft er voor gezorgd dat veel beleggers geconfronteerd zijn met een zogenoemde ‘margin call’. In dat geval moeten beleggers bijstorten om de posities in leven te houden. En daardoor moeten zoveel mogelijk financiële instrumenten verkocht worden. En ook goud wordt in dat geval opgeofferd.

Beleggers kunnen profiteren van de ‘underperformance’ bij de goudaandelen

Op dit moment is met name de ‘underperformance’ van de goudaandelen bijzonder te noemen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat er een gigantische divergentie is ontstaan tussen de goudprijs en de junior goudmijnaandelen (GDXJ). Deze divergentie was nog nooit eerder zichtbaar.

Gezien de huidige goudprijs mogen we concluderen dat goudaandelen op dit moment zwaar ondergewaardeerd zijn. En dat beginnen steeds meer beleggers door te krijgen, want de winsteller voor deze week loopt steeds verder op.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!