De Europese Centrale Bank moet geduldig zijn alvorens ze de financiële coronamaatregelen afbouwen. Dat is het advies van de voorzitter van de Finse centrale bank Olli Rehn. Volgens hem kan er op elk moment worden afgebouwd, echter raadt hij aan om te wachten op voldoende duurzaam economisch herstel in de eurozone.

De Europese economie wordt flink gesteund door allerhande maatregelen. De Europese Centrale Bank hanteert bijvoorbeeld het PEPP, oftewel het pandemic emergency purchase programme. Via dit programma koopt de centrale bank maandelijks allerlei obligaties.

Voorzitter van de Finse centrale bank Olli Rehn is voorstander om vast te houden aan de huidige maatregelen totdat er duidelijke signalen zijn dat de Europese economie een duurzaam herstel vertoont. De maatregelen zouden in principe al afgebouwd kunnen worden hoewel dit riskant is.

We have both upside and downside risks, depending on the speed of the vaccine rollout and the extent of virus mutations. In this context, the best approach in monetary policy is simply to keep calm and stay the course

Europees herstel

Verschillende grote economieën binnen de eurozone, zoals Frankrijk en Duitsland, zitten opnieuw in lockdown omwille van het hoog aantal coronabesmettingen. Daarenboven verlopen de vaccinatiecampagnes niet zonder slag of stoot. Rehn vindt het dus een goed idee voor de ECB om kalm te blijven en voorlopig niets te veranderen.

De Europese Centrale Bank besloot vorige maand het kopen van obligaties op te voeren als onderdeel van het PEPP. De beslissing kwam er gezien de bezorgdheid dat stijgende rendementen op de staatsobligaties het Europese economisch herstel zouden belemmeren.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>