Beleidsmakers en centrale banken moeten zeer selectief zijn met stimuleringsmaatregelen om te voorkomen dat de mondiale economische groei op middellange termijn in gevaar komt. Het Internationaal Monetair Fonds duidt een te grote schuldenlast en financiële kwetsbaarheden dan ook aan als belangrijke risico’s voor het economisch herstel.

Het IMF heeft de Verenigde Staten geprezen voor het feit dat zij tijdens de Covid-19 crisis buitengewone stimuleringsmaatregelen hebben genomen om het herstel dan de (wereld)economie te bespoedigen. De instelling waarschuwt echter wel dat deze maatregelen op langere termijn structurele schade aan de wereldeconomieën kunnen toebrengen.

Op de vraag of beleidsmakers en centrale banken het risico lopen economieën te oververhitten antwoorde Geoffrey Okamoto, first debuty managing director van het IMF:

Het te lang aanhouden van zowel het ultrasoepele budgettaire als monetaire beleid, houdt forse risico’s in.

Risico’s

In een nieuw rapport van het IMF staat te lezen dat de getroffen maatregelen wel degelijk noodzakelijk waren maar dat deze niet als vanzelfsprekend beschouwd mogen worden. De tijdens de pandemie genomen maatregelen kunnen onbedoelde bijwerkingen hebben zoals te hoog oplopende waarderingen en toenemende financiële kwetsbaarheden.

Ook wordt er gewezen op een grote kloof tussen een klein aantal geavanceerde economieën en opkomende markten. Hierbij lopen lage-inkomenslanden het risico om nog verder achterop te raken door het ongelijkmatige herstel.

Volgens Okamoto zou een gebrek aan selectiviteit bij de maatregelen leiden tot een te grote schuldenlast. Zowel de te grote schuldenlast als de financiële kwetsbaarheden zouden op middellange termijn risico’s voor de economische groei kunnen inhouden.

Bron: CNBC

Foto: iStock