Beleggers houden de bewegingen van centrale banken nauw in de gaten omdat deze een grote invloed kunnen hebben op de aandelenmarkt. Volgens Mario Centeno, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, moet de ECB nog conservatiever zijn in haar reactie om te voorkomen dat zij fouten uit het verleden herhaalt.

De centrale bank staat momenteel onder enige druk omdat de consumentenprijzen de afgelopen maanden sterk zijn gestegen. De inflatie bereikte in de eurozone in augustus de hoogste piek in 10 jaar en kwam uit op 3% ten opzichte van een jaar geleden.

Stijgende inflatie vereist doorgaans een strenger monetair beleid maar de ECB heeft, net zoals de Federal Reserve, tot dusver volgehouden dat de prijsstijgingen tijdelijk zijn. Hierdoor is het volgens de centrale bank nog niet het moment om de stimuleringsmaatregelen uit het pandemietijdperk af te bouwen.

In 2011 schokte de ECB de markten toen ze besloot om de rente te verhogen, net toen de staatschuldencrisis zich over het hele blok verspreidde. Hoewel de inflatie ook toen hoog opliep noemen critici de renteverhoging als een kantelpunt voor de euro, en niet op een goede manier. Volgens Centeno moet de ECB daarom heel voorzichtig te werk gaan om te voorkomen dat zij dezelfde fout zal maken.

Centeno stelt:

We moeten oppassen dat we niet dezelfde fout maken als in 2011.

Stabiele inflatie

In een gesprek met CNBC zei ECB-president Christine Lagarde dat de inflatie volgend jaar normaal gezien stabieler zou moeten worden. Verschillende van de oorzaken van de hogere prijzen zijn volgens Lagarde tijdelijk zoals de hoge energieprijzen en bottlenecks in de supply chain.

Eerder deze maand raamde de ECB de inflatie op 2,2% aan het einde van het jaar. Dit cijfer zal vervolgens naar verwachting dalen tot respectievelijk 1,7% en 1,5% in 2022 en 2023. Nieuwe prognoses worden in december verwacht.

Hoewel de Federal Reserve de mening van de ECB deelt, is niet iedereen hiermee akkoord. Sommige deskundigen vragen zich af of een deel van de inflatoire druk van blijvende aard is.

Bron: CNBC

Foto: iStock