Het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf FedEx Corporation wist aan het einde van mei een stevige top neer te zetten. Vanaf dat moment gerekend heeft het aandeel bijna 30% aan beurswaarde verloren. Wat maar weinig beleggers weten is dat deze koersdaling slecht nieuws voor de gehele wereldeconomie kan betekenen.

De meeste aandelen wisten tijdens de afgelopen maanden stevig in waarde te stijgen. De pakketbezorger FedEx Corp. wist echter niet van dit beursfeestje te profiteren. Het aandeel werd geconfronteerd met een koersdaling van tientallen procenten en een belangrijke grafiek laat zien dat deze koersdaling grote gevolgen voor de wereldeconomie kan gaan hebben.

Groei van de wereldeconomie komt mogelijk onder druk te staan

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat het wereldwijde handelsvolume normaliter sterk correleert met de koersbewegingen van FedEx Corporation. Eigenlijk niet vreemd, want de pakketbezorger kan min of meer gebruikt worden als afgeleide van de groei van de wereldhandel. En tijdens de afgelopen weken is de wereldhandel behoorlijk verstoord geraakt door onder andere het gebrek aan vrachtcontainers en de torenhoge vrachtprijzen vanuit Azië. Als gevolg daarvan is de handel vanuit met name Azië geslonken.

Over het algemeen loopt de koers van FedEx zes maanden vooruit op de groei van de wereldhandel. En de prijsval van de afgelopen maanden voorspelt weinig goeds. Deze koersdaling voorspelt immers een sterk afkoelende wereldhandel en daarmee dus een afnemende groei van de wereldeconomie. En dat zou ongetwijfeld ook gevolgen kunnen gaan hebben voor de financiële markten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>