Volgens de voorzitter van de Finse centrale bank Olli Rehn moet de Europese Centrale Bank de rentes sneller verhogen willen ze de stijgende inflatie onder controle krijgen. Momenteel lijkt de ECB de kat nog uit de boom te kijken omdat ze ‘voldoende middelen’ hebben om de rentes nog niet te verhogen. Rehn is echter van mening dat het hoogtijd is om actie te ondernemen.

Het Verenigd Koninkrijk en de USA laten er geen gras over groeien. Hun centrale banken zijn volop bezig met het verhogen van de rentes in een poging om de inflatie af te koelen. De Europese Centrale Bank is nog niet toe aan zulke acties, maar volgens voorzitter van de Finse centrale bank Olli Rehn wordt het tijd om het voorbeeld van het VK en de USA te volgen.

Hij is voorstander om de negtieve rentes snel te verhogen naar een nulrente om dan gradueel het rentebeleid normaliseren. Maar net zoals elke andere centrale bank, wordt de ECB uitgedaagd om het beleid aan te passen zonder zware gevolgen voor de Europese economie.

We have to avoid second-round effects. Therefore, in my view, we should move relatively quickly to zero and continue our gradual process of normalization of monetary policy as we have done.

Recessie

Hun Amerikaanse collega’s hebben de rentes nu al met 25 en 50 basispunten verhoogd met als gevolg dat de financiële markten bloedrood kleurden. Men vreest dat de Federal Reserve een fout gaat maken en de economie in een recessie gaat duwen. Dit scenario wordt ook bij ons in Europa gevreesd. De beleidsmakers raden aan om voorzichtig te werk te gaan.

De eerste renteverhoging in jaren zou in juni kunnen plaatsvinden hoewel de meningen onder de bestuursleden verdeeld zijn. Marktkenners verwachten echter nog niets in juni, eerder in de maanden daarna. De inflatie in Europa bedroeg in maart 7,4 procent en 5,9 procent in februari. Tijdens de afgelopen maand april bedroeg de inflatie 7,5 procent, een zeer lichte stijging die doet hopen op verbetering zonder drastisch te moeten ingrijpen.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: MoneyBicanski – Pixnio

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>