Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, spreekt harde taal omtrent de begroting- en budgetteringsplannen van Italië. Hij is niet van plan om financiële steun te verlenen aan de Italiaanse regering mochten ze geen akkoord vinden. De nieuwe Italiaanse regering had eerder laten weten om de Europese budgetteringsregels aan hun laars te lappen.

De spanningen in Europa lopen redelijk hoog op sinds de nieuwe Italiaanse regering heeft laten weten om zich geen sikkepit aan te trekken van de vooropgestelde Europese budgetteringsregels. Dit Italiaanse ‘je m’en foutisme’ werkt beleggers, investeerders en Mario Draghi serieus op de zenuwen.

De Italiaanse regering is in onderhandeling met de Europese Unie en de ECB om deze budgetteringsregels naar hun eigen hand te zetten zodat ze ‘over de schreef mogen’ gaan zonder negatieve gevolgen. Draghi is ervan overtuigd dat beide partijen tot een overeenkomst zullen komen, maar waarschuwt ook dat er geen financiële steun wordt voorzien mocht er geen akkoord zijn.

Mario Draghi spoort alle partijen aan om kalm te blijven en niet te overreageren op het voorval. Hij benadrukte dat de situatie opgeklopt worden en dat er te veel drama rond bestaat. Dit is immers niet de eerste keer dat een lid van de Europese Unie zijn budgettering wil onderhandelen met de EB.

Financiële markten

Maar investeerders zijn bezorgd dat de Italiaanse regering dit precedent niet serieus gaat nemen en denkt dat dit geen zware straffen met zich mee zal brengen, en dat als het voor de Italiaanse financiële markten slechter gaat, ze in staat zullen zijn om toch op de ECB te rekenen voor steun.

Deze twijfel en onrust weegt de Europese beurzen, investeerders en beleggers hebben graag duidelijkheid en vrezen voor een eventuele nieuwe Europese crisis mocht Italië zich niet aan de regels houden. Dit, in combinatie met de spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de stijgende rentevoeten, gaat ongetwijfeld een neerwaartse druk uitoefenen op de financiële markten.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere