De Europese economie trekt aan en dat is natuurlijk geweldig nieuws voor de Europese centrale bank. De ECB heeft immers de afgelopen jaren alle mogelijke middelen ingezet om de economie uit het diepe dal van de financiële crisis te trekken. Op dit moment is er een situatie ontstaan waarbij de druk op het afbouwen van het monetaire beleid begint toe te nemen.

De groei van de Europese economie zit in de lift en tijdens het tweede kwartaal wist het Europese bruto binnenlandse product met 0,7% te groeien. Ook de PMI-cijfers zien er behoorlijk goed uit. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is dat in beeld gebracht.

De druk op de ECB neemt toe

Volgens Chris Williamson, bedrijfseconoom bij IHS Markit in Londen, is er op dit moment sprake van een gespannen bedrijfscapaciteit. Ondanks de toename van de werkgelegenheid binnen de Eurozone ontstaat er steeds meer krapte binnen verschillende sectoren. Dit heeft volgens hem voornamelijk te maken met de snel stijgende vraag van consumenten. Dit maakt het voor bedrijven mogelijk om de prijzen te verhogen.

Door al deze positieve economische ontwikkelingen neemt de druk op de Europese centrale bank verder toe. De ECB zal binnenkort moeten beslissen wanneer ze gaan beginnen met het afbouwen van het monetaire beleid. Want gezien de huidige economische ontwikkelingen is het niet verantwoord om elke maand nog miljarden euro’s in de economie te dompen.