Recent werd de productieverlaging, die is afgesproken door de organisatie van olielanden, succesvol verlengd tot maart volgend jaar. Inmiddels lijkt deze productieverlaging steeds meer effect te gaan hebben, want al drie maanden op rij wisten de OPEC-landen te voldoen aan de afgesproken verlaging. Ondanks deze mijlpaal heeft de olieprijs niet echt kunnen profiteren.

Afgelopen woensdag moest de olieprijs flink waarde inleveren toen duidelijk werd dat Rusland niet van plan is om verdere productieverlagingen door te voeren. Uiteraard wist dit te zorgen voor een dalende olieprijs, want op dit moment is er nog steeds sprake van een groot overaanbod op de oliemarkt en er was stille hoop dat er wellicht meer productieverlagingen op komst zouden zijn.

Productieverlaging kan op de lange termijn effect gaan hebben

De OPEC-landen kunnen zichzelf op dit moment weinig verwijten. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is namelijk te zien dat in de maanden maart, april en mei de afgesproken productieverlaging van 1.164.000 barrels olie per maand werd behaald. Ook de landen die niet vertegenwoordigd zijn binnen de organisatie van olielanden wisten in de maand mei een stuk minder te produceren.

Toch hebben al deze productieverlagingen weinig positieve invloed gehad op de olieprijs. Op dit moment noteert de olieprijs ten opzichte van het begin van dit jaar een stuk lager en dat heeft alles te maken met het blijvende overaanbod op de oliemarkt. Volgens kenners gaan deze productieverlagingen pas effect hebben op het moment dat er structureel sprake is van lagere productie. En dat valt nog te betwijfelen aangezien de op één na grootste olieproducent – Irak – niet akkoord is gegaan met de productieverlaging.