De Europese Centrale Bank is bereid om nog meer maatregelen te nemen om de Europese economie te ondersteunen. Het bericht komt er na de twijfels die er zijn of de ECB wel daadwerkelijk nog ‘munitie’ heeft om iets te doen. Vorige week kondigde de bank al aan dat ze akkoord gaan met aan nieuwe reeks maatregelen. Daar komen er dus waarschijnlijk nog bij.

Zoals vele andere centrale banken, gaat die van Europa ook maatregelen nemen om de onze economie te ondersteunen. De markten trekken nu de capaciteiten van de ECB in twijfel, is er nog ‘munitie’ op overschot of heeft de Europese Centrale Bank geen slagkracht meer?

De twijfels op de markten kwamen er nadat de voorzitter van de Australische centrale bank onlangs zei dat ze bijna op hun limiet zitten qua mogelijkheden om ondersteuningsmaatregelen te nemen. Beleggers en investeerders zijn daarna beginnen twijfel over de capaciteiten van de Europese Centrale Bank en wat voorzitter Christine Lagarde nog uit haar hoed kan toveren.

Extra kapitaal

Woensdag bracht de Europese Centrale Bank een persbericht uit waarin ze benadrukken dat de bank nog niet op hun limiet zit. Vicepresident Luis de Guindos versterkte dit door te zeggen dat de centrale bank veel meer in zijn mars heeft maar dat deze crisis ook aangepakt moet worden door maatregelen van de overheden.

It would be important to have a common response, a pan-European response… a single fiscal instrument for the euro zone would have been essential.

Er is ook nog zoiets als het European Stability Mechanism dat een capaciteit heeft van 410 miljard euro. In ieder geval, mochten de inspanningen van de ECB niet voldoen om de economie te ondersteunen, dan is er nog wat kapitaal achter de hand dat ingeschakeld kan worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)