Het gaat de Europese economie voor de wind. Tijdens Q2 was er een groei van maar liefst 2 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal en het laatste kwartaal vorig jaar, toen kromp de Europese economie respectievelijk met 0,3 en 0,6 procent. De sterke prestatie tijdens het tweede kwartaal is dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen.

Een groei van 2 procent, dat wist de Europese economie te verwezelijken in het tweede kwartaal. Het is een sterke prestatie gezien de krimp van 0,3 procent tijdens Q1 en een krimp van 0,6 tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met een jaar geleden, is er zelfs een groei van 13,7 procent. Portugal, Oostenrijk en Letland boekten de sterke groei.

De economische vooruitzichten blijven echter twijfelachtig gezien de opmars van de besmettelijke delta variant. Maar vermits de hospitalisatiegraad niet zo hoog ligt dankzij de efficiënte vaccinatiecampagnes, blijven economen toch eerder optimistisch. Claus Vistesen, hoofdeconoom bij Pantheon Macro, denkt zelfs dat Q3 nog beter wordt.

Looking ahead, we maintain our view, as does the consensus, that the third quarter will be even better, as momentum carries over uninterrupted, but downside risks loom.

Bruto binnenlands product

In de Verenigde Staten bedroeg het bruto binnenlandse product 6,5 procent op jaarbasis voor het tweede kwartaal. Dat is ruim onder de marktverwachtingen, maar iets hoger dan het voorgaande kwartaal. Over het algemeen verwacht de Europese Centrale Bank dat het Europese bbp dit jaar zal toenemen met 4,6 procent en 4,7 procent volgend jaar.

Databedrijf Eurostat verwacht dat de inflatie in juli zal stijgen naar 2,2 procent komende van 1,9 procent in juni. Het doel van de Europese Centrale Bank is om de inflatie rond de 2 procent te houden. Ze verwachten een verdere stijging maar dit zou volgens hen slechts tijdelijk zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>