Men vreesde er al voor, de economie in de eurozone heeft rake klappen gekregen tijdens het tweede kwartaal. De coronacrisis en de vele lockdowns hebben geleid tot een krimp van 12,1 procent. Dit is het zwakste kwartaal sinds de noteringen vanaf 1995. De grote economieën van de eurozone slaagden er niet in om het cijfer op te trekken, in tegendeel zelfs.

Een krimp van het bbp, dat hadden we wel zien aankomen. De economie van de eurozone ging er met 12,1 procent op achteruit tijdens het tweede kwartaal. Nooit eerder was de contractie zo groot. De grootste economische regio’s krompen allemaal met meer dan 10 procent. Het Duitse bbp ging met 10,1 procent naar beneden, die van Italie met 12,4 porcent, Ook het Franse bbp daalde met 13,8 procent en de Spaanse economie kromp met 18,5 procent.

De cijfers zijn veel zwaarder dan die van het eerste kwartaal. Toen kromp de Europese economie met 3,6 procent terwijl de grootste economieën gemiddeld met 5 procent achteruit gingen. De ECB voorspelde in juni dat de economie dit jaar gemiddeld met 8,7 procent zal krimpen. Tot nu toe klopt de voorspelling ongeveer maar wat gaan Q3 en Q4 ons geven.

Besmettingen

Het is eigenlijk een behoorlijk verrassend kwartaalrapport vermits er in de periode april – juni veel maatregelen versoepeld werden door de overheden. Men verwacht dat het derde kwartaal niet beter gaat worden, vooral gezien het aantal besmettingen opnieuw aan het oplopen is.

Maar verschillende regeringen hebben nu gezegd dat ze hun economieën niet volledig zullen sluiten, zoals voorheen. Maar ambtenaren zeggen dat ze bereid zijn aanvullende en strengere regels op te leggen om een grote tweede golf te vermijden. Een tweede volledige lockdown zou rampzalig zijn voor de Europese economie en zal dan ook vermeden worden.

Bronnen: CNBC

Foto: Hans Braxmeier – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Reacties