Een sterke prestatie van de Britse economie, ze groeide namelijk met 15,5 procent tijdens het derde kwartaal. Een absolute recordstijging die nooit eerder was waargenomen sinds de verzamling van zulke gegevens. Het opheffen van de strenge lockdownmaatregelen heeft de economie deugd gedaan in Q3. Voor het vierde kwartaal wordt een minder scherpe groei verwacht wegens de nieuwe lockdown die zal duren tot 2 december. 

De landen die in lockdown zijn gegaan tijdens het tweede kwartaal hebben zware economische schade geleden tijdens datzelfde kwartaal en de maanden die volgden. Maar we zien dat deze landen, door het versoepelen van diezelfde maatregelen, een sterke economische groei wisten te halen in het derde kwartaal. Ook in het Verenigd Koninkrijk was dit het geval. De Britse economie groeide met 15,5 procent van juli tot en met september.

Hoewel dit 0,3 procent minder is dan analisten hadden voorspeld, blijft het een sterke prestatie. Nooit eerder wist de Britse economie zo hard te groeien dan tijdens het derde kwartaal van dit jaar. Met deze glansprestatie is de economische krimp van het tweede kwartaal echter niet goedgemaakt, toen daalde het Britse bbp met 19,8 procent door de lockdown.

Q4 en Brexit

Daarenboven bevindt het Britse bbp zich ook nog altijd 9,7 procent onder het niveau van eind 2019. En het ziet er niet naar uit dat men niet moet hopen op de resultaten van Q4 om dit recht te trekken. Wegens een nieuwe lockdown die van start is gegaan midden november en zal duren tot 2 december, zal het herstel van de Britse economie wat vaart verliezen.

Daarenboven zijn de onderhandelingen met Europa van cruciaal belang. De deadline voor het bereiken van een akkoord omtrent de Brexit-deal nadert en er zijn nog geen echte vorderingen gemaakt. Bij een ‘no-deal Brexit’ kan de Britse economie een zware klap te verduren krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>