Beleggers verwachten dat de Federal Reserve tijdens de volgende vergadering een rentepauze afkondigt. Voormalig voorzitter van de Federal Reserve Ben Bernanke, die de centrale bank tijdens de Grote Recessie bestuurde, betoogt in een onlangs vrijgegeven document echter dat de Federal Reserve nog meer werk moet verzetten om de inflatie terug te dringen.

Volgens de inflatiemeter van de Federal Reserve en de consumentenprijsindex is de inflatie de afgelopen maanden afgenomen, hoewel sommige functionarissen van de Federal Reserve hebben gezegd dat de inflatie niet snel genoeg afneemt. De nieuwe studie van de voormalige voorzitter van de Federal Reserve stelt dat de arbeidsmarkt een grotere bijdrage levert aan de inflatie en een hardnekkige bron van prijsdruk zou kunnen zijn die alleen kan worden verholpen door een economische neergang.

De arbeidsmarkt blijft inderdaad sterk. In april kwamen er 253 000 banen bij en het gemiddelde uurloon steeg die maand met 0,5%. De werkloosheidsaanvragen blijven relatief laag – hoewel ze de laatste weken een stijgende trend vertonen – en het aantal vacatures overtreft nog steeds het aantal werkzoekenden.

Bernanke stelt:

Door de sterke arbeidsmarkt is een verdere vertraging van de economie nodig om de inflatie naar 2% te brengen.

Toch een hogere rente?

De centrale bank heeft reeds vooruitgang geboekt nadat ze de rente op 10 opeenvolgende vergaderingen verhoogde. Mede hierdoor kwamen enkele regionale banken onder druk waardoor er bezorgdheid ontstond over de effecten van de agressieve renteverhogingen. Dit weerhield de Federal Reserve er echter niet van om de rente in die periode nog 2 keer te verhogen.

Nadat functionarissen eerder deze maand unaniem hadden besloten de referentierentevoet van de centrale bank met een kwart punt te verhogen, gaven zij in hun verklaring na de vergadering aan dat een toekomstige pauze in de renteverhogingen nu tot de mogelijkheden behoort.

Maar sommige functionarissen van de Federal Reserve hebben in recente toespraken en interviews aangegeven dat zij er nog niet van overtuigd zijn dat de inflatie op een zeker pad is in de richting van de 2%-doelstelling van de centrale banken. Hierdoor wordt het debat over een nieuwe renteverhoging of een pauze verder opgevoerd.

Bron: CNN
Foto: iStock