Het coronavirus is nog lang niet verslagen. De meeste landen zijn weliswaar gestart met het vaccineren van de bevolking, maar ondertussen is het virus nog lang niet onder controle. Als gevolg van de nieuwe lockdowns zijn de economische activiteiten in de meeste landen gedaald tot het dieptepunt uit april-mei.

Als we de beleidsmakers mogen geloven zal het overgrote deel van de Westerse wereld rond september dit jaar gevaccineerd zijn. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de vaccinbereidheid van de mensen. Er zijn immers nog steeds veel mensen die zich liever niet laten vaccineren, omdat volgens hen nog onvoldoende vaststaat wat de gevolgen voor de lange termijn gezondheid zijn.

De tijd begint te dringen

Voor de wereldeconomie is het wel te hopen dat we spoedig kunnen terugkeren naar de ‘normale’ situatie. De tijd begint immers te dringen, helemaal nu de meeste landen opnieuw lockdowns hebben ingevoerd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de economische activiteiten bij de meeste landen drastisch zijn afgenomen. Vooralsnog weten alleen de Aziatische landen in positieve zin op te vallen. Daar lijkt het dodelijke virus goed onder controle te zijn en als gevolg daarvan zijn er maar weinig economische beperkingen.

Gezien de meest recente economische cijfers is het te hopen dat de beperkende maatregelen binnen afzienbare tijd opgeheven worden. De economische schade loopt immers met de dag verder op.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>