liquiditeitscrisis Het IMF maakt zich steeds ongeruster over signalen dat de marktliquiditeit opdroogt, zo bericht commentator Ambrose Evans-Pritchard vanuit Davos, waar momenteel het jaarlijkse World Economic Forum plaatsvindt. Een liquiditeitscrisis zou een heftige verkoopgolf kunnen veroorzaken wanneer beleggers tegelijkertijd naar de uitgang stormen. Volgens Zhu Min, adjunct-directeur bij het IMF, is de beurspaniek van de afgelopen drie weken slechts een voorproefje van wat er kan gebeuren als de Fed de rente dit jaar verder verhoogt. Hij waarschuwt dat beleggers en fondsbeheerders bijeen geschaard zijn in crowded posities. De correlatie in de financiële markten is gevaarlijk hoog geworden, wat het effect van iedere stemmingsverandering sterk vergroot. Zhu:

Het hoofdprobleem is dat de liquiditeit dramatisch kan vallen. En dat maakt iedereen bang. Als iedereen hetzelfde doet en hetzelfde beweegt, dan hebben we helemaal geen liquiditeit meer. We moeten ons voorbereiden om snel in te kunnen grijpen.

Beleidsmakers snappen de complexe interacties in het wereldwijde financiële systeem nog steeds niet, aldus Zhu. Grote sommen geld passeren de grenzen met de lichtsnelheid. Uit onderzoek van het IMF blijkt dat de marktcorrelaties op een historisch hoogtepunt noteren. In de Amerikaanse aandelenmarkten liggen deze zelfs vier keer hoger dan het gemiddelde sinds 1932. Dat is een recept voor problemen wanneer de Fed de rente zou verhogen, aldus Zhu:

Als de rente stijgt, dan zullen de marktwaarderingen zich aan moeten passen.

roubini_davos Het IMF is niet de enige partij die zich zorgen maakt. Volgens Harvard-professor Kenneth Rogoff komt de angst in de markten voort uit een groeiend besef dat de Chinese autoriteiten toch geen tovenaars zijn. En dat deze keer de Fed zich mogelijk afzijdig houdt en het bloedvergieten op zijn beloop zal laten. Rogoff:

Wat deze bewegingen drijft is dat de centrale banken niet te hulp schieten.

Hedge fund manager Paul Singer, een bekende goud-bull, stelt dat de centrale banken de financiële markten al zeven jaar zodanig hebben gemanipuleerd dat deze nu afhankelijk zijn van het soepele monetaire beleid. Wanneer dit beleid eindigt, betekent dat een pijnlijke affaire voor de markten, aldus Singer:

Dit kan zeer wanordelijk worden. Er bestaat de kans op een aardverschuiving als beleggers het vertrouwen in centrale banken verliezen.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>