Steeds meer economen beginnen zich zorgen te maken over de huidige economische situatie. De inflatie zit nog steeds in de lift en de meest recente inflatiecijfers laten zien dat de kans groot is dat het algemene prijspeil nog een tijdje hoog zal blijven. Een te hoge inflatie kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de economische groei en daarmee voor de prestaties van de beurzen.

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat de Amerikaanse inflatie tijdens de afgelopen maand met 7% wist te stijgen ten opzichte van het jaar daarvoor. Een dergelijke prijsstijging in een jaar tijd was sinds het jaar 1982 niet meer voorgekomen. Een dag eerder liet Fed-voorzitter Jerome Powell nog doorschemeren dat een te hoge inflatie een bedreiging voor de Amerikaanse werkgelegenheid is.

Hoge inflatie vormt een bedreiging voor de economische stabiliteit

Overigens ziet de situatie in Europa er niet veel beter uit. Ook binnen de Europese landsgrenzen zit het algemene prijspeil in de lift en ook hier lijkt er niet snel verandering in te komen. Deze hoge inflatiecijfers zorgen er wel voor dat de druk op de centrale banken toeneemt. Om de inflatie te onderdrukken zullen zij wellicht sneller dan verwacht het monetaire beleid moeten afbouwen.

Als we de woorden van Powell mogen geloven dan kan een te hoge inflatie uiteindelijk een bedreiging voor de economische stabiliteit zijn. En beleggers moeten niet onderschatten hoe belangrijk de economische groei is voor de prestaties van de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de S&P 500 index in 85% van de gevallen in waarde weet te stijgen in tijden van economische expansie. Slechts in 6% van de gevallen is er in tijden van economische voorspoed sprake van een beurscorrectie van minstens 10%.

Wat dat betreft is het dus te hopen dat de economische groei intact blijft.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>