De huidige economische groei van China is waarschijnlijk minder dan 6 procent. Dat stelt Taimur Baig, hoofdeconoom bij DBS Group Research. Dat is nog lager dan de Chinese groei in 2018 China, die was namelijk 6,5 procent.

De reden voor de de lage groei – minder dan 6 procent – is volgens Baig de binnenlandse vraag in China:

Het is fascinerend dat de binnenlandse vraag in China het slecht doet. De vraag uit het buitenland is overigens niet slecht.

De lage binnenlandse vraag in China komt volgens Baig door de verandering van de economische structuur in China. De economie wordt namelijk volwassen.

Voorheen was de economie in China voornamelijk afhankelijk van de export. Nu is dat niet meer het geval. De binnenlandse vraag wordt een steeds belangrijker component en die valt nu dus tegen.

Beijing worstelt al langer met lagere groei

Volgens Baig is de lagere groei niet alleen te verwijten aan de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Hoewel, de handelsoorlog wel productiecijfers en exportorders liet dalen.

Voor de handelsoorlog was Beijing achter de schermen al lang bezig met het opvangen van de enorme economische groei van de afgelopen jaren.

De officiële groeicijfers van het nationale bureau voor statistieken uit China laten zien hoe hoog die was. De groei is nu op het laagste punt sinds de financiële crisis.

Handelsoorlog voorlopig nog niet ten einde

Ook gelooft Baig niet dat we op de korte termijn een deal gaan zien in de handelsoorlog. Ondanks de onderhandelingen die nu plaatsvinden tussen de Verenigde Staten en China.

Zo denkt de econoom dat de handelsoorlog niet zal eindigen in de komende drie tot zes maanden. Daaraan voegt hij toe:

We zullen opgelucht ademhalen als de dingen niet erger worden dan ze nu al zijn.

Bron: CNBC

Foto: Nikkei Asian Review, iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)

Reacties