De afzwakkende groei van de wereldeconomie is voor veel bedrijven een reden om de winstverwachtingen naar beneden toe bij te stellen. Apple gaf afgelopen week een omzetwaarschuwing af en dat wist op donderdag te resulteren in een daling van bijna 10%. Toch is Apple niet het enige bedrijf dat de toekomst minder rooskleurig inziet.

Steeds meer bedrijven beginnen zich zorgen te maken over de economische ontwikkelingen in de wereld. Daarbij wordt vaak met een beschuldigende vinger gewezen naar de handelsoorlog die woedt tussen de VS en China. Deze tweestrijd lijkt voorlopig alleen maar verliezers op te leveren.

Handelsoorlog leidt tot kopzorgen bij bedrijven

Een van die verliezers is dus Apple dat kampt met de economische teruggang in China. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat inmiddels al meer dan 45% van de bedrijven binnen de S&P 500 index haar winstverwachtingen voor het vierde kwartaal naar beneden toe heeft bijgesteld. Een dergelijk percentage hebben we tijdens de afgelopen zeven kwartalen niet eerder gezien.

Ook Donald Trump begint langzaam maar zeker door te krijgen dat zijn handelsbeleid ook verliezers in eigen land oplevert. Tijdens de afgelopen twee weken liet hij daarom meermaals weten dat hij een handelsakkoord wil sluiten met China.

Beleggers moeten er de komende weken rekening mee houden dat de bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal erg teleurstellend kunnen gaan zijn.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)