De Amerikaanse relatie met China is er slecht aan toe. ‘Waarschijnlijk net zo slecht als’ de periode voordat de regering van Nixon meer dan vier decennia geleden de banden aanhaalde, dat vertelde de voormalige Fed-gouverneur Kevin Warsh donderdag aan CNBC. Hij vreest namelijk voor een zeer bekoelde economische periode die 10 tot 20 jaar lang kan aanslepen.
Wat een contrast met de afgelopen 30 jaar, de huidige situatie tussen de Verenigde Staten en China. We waren globalisering gewoon en gingen er van uit dat dat alleen nog maar harder ging toenemen, maar dat is buiten Amerikaans president Donald Trump gerekend. Hij beslist er namelijk anders over.
The last 30 years we’ve been living and breathing globalization as if it’s an inevitable force.
Economische koude oorlog
Kevin Warsh spreekt zelfs van een ‘economische koude oorlog’ tussen beide landen. Warsh, een vooraanstaand lid van de Hoover Institution denktank, zei dat de banden tussen de naties verslechteren op twee niveaus, namelijk van overheid tot overheid en van bedrijf tot bedrijf.
Five or 10 years from now we might see two poles: a Chinese-centric world and an American-centric world. And the [other global] economies and countries will have to plug into one or both.
China maakt een transformatie mee naar een diensteneconomie en wil de door de overheid gefinancierde stimulansen verminderen. Maar het Chinese kapitalisme heeft nog steeds steunt nog altijd heel hard op ingrepen van de staat, heel anders dan het vrijemarktkapitalisme van de VS.
Warsh vreest dat het nu niet enkel meer met Trump zijn beleid heeft te maken, de relatie is ondertussen zodanig verstoord dat ook Trump zijn opvolger(s) moeite zullen moeten gaan doen om de plooien glad te strijken. En dat kan volgens Warsch een werk van lange adem worden.
Bronnen: CNBC
Foto: Iecs – Wikimedia