De Europese centrale bank handhaaft nog steeds een redelijk soepel monetaire beleid. De ECB is weliswaar bezig met het afbouwen van haar opkoopprogramma, maar op een snelle renteverhoging hoeven we niet te rekenen. Is deze milde houding van de ECB terecht?

De groei van het bruto binnenlands product van de Eurozone valt tegen. Zo kwam de groei in het tweede kwartaal uit op 0,3%. De economen hadden echter gerekend op een groei van het BBP met 0,4% (grafiek: The Daily Shot).

Groei van de Eurozone stelt teleur

De vraag is natuurlijk welke Eurozonelanden op dit moment roet in het eten gooien. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Oxford Economics/Haver Analytics, is te zien dat Italië en Spanje ten opzichte van het eerste kwartaal in het tweede kwartaal een lagere groei wisten te realiseren. Het Franse BBP wist het iets beter te doen dan tijdens het vorige kwartaal. De Duitse economie wist, met dank aan de lagere euro, een flink hogere groei te realiseren.

Wat betreft Italië ziet het plaatje er nog steeds niet echt rooskleurig uit. Los van het feit dat het land te kampen heeft met een anti-Euro regering, is de financiële crisis binnen de Italiaanse landsgrenzen nog goed te voelen. Zo is op de laatste grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat het Italiaanse werkloosheidspercentage op dit moment nog steeds rond de 11% bungelt. Voor de crisis lag dit percentage nog onder de 6%.