Beursgoeroe en miljardair Warren Buffett merkt aan zijn portefeuille op dat er effectief een globale economische groeivertraging is. Maar hij minimaliseert het door te zeggen dat het slechts ‘merkbaar’ is. Buffett wil niet dramatiseren en blijft realistisch in zijn analyse, zijn spoorwegmaatschappij BNSF vertoont signalen van tragere groei maar volgens hem is dit ook te wijten aan andere factoren.

De wereldeconomie zit even in een klein dipje vanwege verschillende factoren die een neerwaartse druk uitoefenen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, de Brexit, de onzekerheden op de oliemarkt en noem maar op. Maar is het allemaal zo erg als we denken? Volgens beursgoeroe Warren Buffett lijkt het allemaal nog mee te vallen, hij maakt zich geen zorgen.

It does look like the pace of increase in the economy has slowed down. I’d call it somewhere close to noticeably, but I wouldn’t go beyond that.

Groeivertraging

Buffett merkt de groeivertraging op bij onder andere BNSF, de spoorwegmaatschappij die in handen is van Berkshire Hathaway. Hij voegde er wel aan toe dat de weeromstandigheden ook een rol hebben gespeeld in de mindere prestaties van de maatschappij. Zijn opmerkingen over de economische groeivertraging zijn een reactie op de berichten dat de Amerikaanse economie aan het stilvallen is.

De benchmark voor de staatsobligatie op 10 jaar bereikte het laagste niveau sinds 5 december 2017. Onlangs veranderde de spread tussen de 10-jaarsrente en de rente op korte termijn naar negatief, waardoor je een omgekeerde rentecurve krijgt. Dit soort inversies worden door investeerders en beleggers gezien als een signaal dat er misschien een recessie aankomt.

Ondanks de groeivertraging blijft Buffett kalm en maakt zich niet ongerust. Hij liet weten dat zijn investeringsbedrijf zal blijven handelen zoals het altijd doet. Daarenboven houdt hij vast aan zijn vertrouwde mantra, namelijk “you really want to bet on America, God has blessed America”.

Bronnen: CNBC

Foto: Fortune Live Media – Flickr – CC BY-ND 2.0