Eén van de beter presterende markten dit jaar was de oliemarkt. Aandelen van oliebedrijven, zoals bv. Chevron, Occidental Petroleum en Shell, hebben een goed beursjaar achter de rug. Maar dat gaat voor 2023 wellicht anders zijn gezien de wereldeconomie aan het vertragen is. Analisten en economen voorspellen dat de olieprijzen gaan blijven dalen.

Beleggers en investeerders die olieaandelen in poretfeuille hadden dit jaar, zullen wellicht tevreden zijn met het rendement. Maar de vraag is nu of het raadzaam is om winst te pakken? Economen en analisten verwachten namelijk niet meer dat Brent crude gemiddeld naar 93,65 dollar per vat zullen stijgen, zoals ze in november nog dachten.

De nieuwe voorspelling ligt wat lager, namelijk rond de 89 dollar per vat. Deze benchmark wist 2022 af te sluiten aan 99 dollar gemiddeld. Met andere woorden, men voorspelt dat de olieprijzen in 2023 gaan blijven dalen en dat is niet zo gunstig voor de oliemarkt en zijn aandelen. Ze verwachten namelijk een recessie volgend jaar.

We expect the world to slip into recession in early 2023 as the effects of high inflation and rising interest rates are felt.

Recessie

Bradley Saunders, econoom bij Capital Economics, wijst met de vinger naar de hoge inflatie en de stijgende rentes bij centrale banken. Er zit volgens hem een recessie aan te komen die onvermijdelijk is. Dit gaat de vraag naar olie doen dalen en dus bijgevolg ook de prijzen. Er schuilt ook gevaar in China, waar het aantal coronabesmettingen opnieuw de pan uit swingen.

De Chinese economie mag dan wel de deuren opnieuw openen, als de situatie omtrent COVID-19 opnieuw rampzalig wordt, bestaat de kans dat ze alweer op slot gaat. De economen en analisten denken ook dat de Westerse sancties tegen Russische olie een minimale impact zullen hebben. De OPEC+ zou kunnen ingrijpen indien nodig.

Bronnen: Brijesh Patel – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>