Europa worstelt opnieuw met het coronavirus. Het aantal besmettingen zit opnieuw in de lift en dat trekt de economische vooruitzichten voor de regio opnieuw in twijfel. Economen hadden een rebound verwacht tijdens de tweede jaarhelft, maar zijn nu toch voorzichtiger met hun voorspelling. Sommigen denken er zelfs aan hun prognose volledig terug te schroeven.

De economie van de eurozone ging tijdens het tweede kwartaal met 11,8 procent achteruit, het resultaat van de lockdown om het coronavirus aan banden te leggen. Economen hadden voorspeld dat de economie tijdens de tweede jaarhelft zou herstellen. Maar nu het aantal besmettingen in Europa opnieuw uit de hand dreigt te lopen, zijn economen en analisten geneigd om hun voorspelling voor de tweede jaarhelft te herzien.

Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, verwacht dat overheden nieuwe en strengere coronamaatregelen zullen nemen zoals we al zien in Madrid, Parijs en Lyon. Ongetwijfeld negatief voor het economische herstel van deze regio’s en de gehele eurozone.

The likelihood of a double dip, i.e. another contraction in the fourth quarter, has increased significantly.

Beurssentiment

Ook Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit, waarschuwt beleggers en investeerders voor een dubbele dip tijdens het derde of vierde kwartaal. De Purchasing Managers’ Index bedroeg in september 50,1 punten, dat is net geen economische krimp. Hij waarschuwt ook dat het sentiment op de beurzen volledig kan omslaan de komende weken.

As we head through to (the) fourth quarter, there’s obviously a lot more restrictions in place and that’s really going to curb growth.

Europese aandelen gingen alvast in ‘sell-off’ modus door het verontrustende nieuws. Beleggers en investeerders hebben opnieuw de schrik te pakken en stellen hun geld liever veilig door hun aandelen te verkopen en te kiezen voor waardevaste beleggingen zoals bv. goud.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>