De meeste aandelenmarkten noteren op dit moment meer dan 20% onder hun hoogtepunt. Tijdens de dramatische handelssessie van afgelopen maandag belandden verschillende Europese beurzen officieel in een Bear Market. Kan er eigenlijk een Bear Market zijn zonder een recessie?

Het coronavirus gaat grote schade aanbrengen aan de wereldeconomie. Tenminste, dat denken de meeste economen. Helemaal als dit dodelijke virus zich nog verder verspreidt lijkt het economische verhaal dramatisch te worden. Als gevolg van de angst voor een economische malaise hebben tal van beleggers de aandelenmarkten verlaten.

Is een bodem dichtbij?

Volgens Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, hoeft een Bear Market niet altijd gepaard te gaan met een recessie. Zo is Wall Street sinds de bodem van 2009 al twee keer eerder geconfronteerd met een beursdaling van ongeveer 20%. Dat was in de jaren 2011 en 2018 het geval. Tijdens beide keren was er geen sprake van een recessie.

Volgens Detrick komt een Bear Market zonder een recessie meestal tot stilstand rond een daling van 20%. Dat was tijdens 5 van de laatste 6 dergelijke Bear Markets het geval. Mocht er deze keer dus ook een recessie uitblijven, dan is de kans aanwezig dat de bodem in zicht is.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)