De periode van de sterke dollar is wellicht ten einde, voorlopig dan toch. Nu de globale macht aan het verschuiven is, is de kans bijzonder groot dat de Amerikaanse dollar gaat verzwakken omwille van de grote schuldenberg en de massale stimulus die de Federal Reserve gaat doen. Economen verwachten een mindere periode voor de dollar de komende jaren.

Stephen Roach, één van ‘s werelds beste economen met een expertise in Azië, vreest voor een crash van de US dollar. Omwille van een verschuiving van de globale macht en de problemen op Amerikaanse bodem, zou de dollar de komende periode heel hard kunnen gaan zakken in waarde. Een daling van 35 procent t.o.v. andere munten is niet onmogelijk volgens hem.

The U.S. economy has been afflicted with some significant macro imbalances for a long time, namely a very low domestic savings rate and a chronic current account deficit. The dollar is going to fall very, very sharply.

De Amerikaanse dollar-valuta-index is de afgelopen twee weken met meer dan één procent gestegen en is tot dusver dit jaar relatief vlak. Maar Roach waarschuwt dat dit een vertekend beeld is en dat er achterliggend van alles aan het mislopen is met alle gevolgen van dien.

Handel

Daarenboven is er ook de vreemde beslissing van de Amerikanen om minder actief te zien inzake internationale handel. Ze zijn meer op zichzelf gekeerd door handelsakkoorden te verbreken of te wijzigen. Roach noemt dit alles tezamen een gevaarlijke combinatie.

At the same time, America is walking away from globalization and is focused on decoupling itself from the rest of the world. That’s a lethal combination.

Hij verwacht dat de crash van de dollar de komende twee jaar zal plaatsvinden en dat beleggers hier zeker rekening mee moeten gaan houden. Men hoopt dat een nieuwe Amerikaanse president de koers kan wijzigen maar Roach vreest dat de schade onomkeerbaar is.

Bronnen: CNBC

Foto: TBIT – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>