Tijdens de maand november werden de beurzen geconfronteerd met een dalende koersbeweging. Als reactie daarop besloot een deel van de beleggers terug te keren naar de veilige bankrekening. Het gemiddelde kasniveau is zelfs gestegen naar de hoogste stand sinds de zomer van 2020. Maken beleggers zich terecht zorgen over de beurstoekomst?

Er liggen enkele volatiele handelsweken achter de rug. Als gevolg van de toename van het aantal coronabesmettingen zagen diverse overheden zich genoodzaakt om beperkende maatregelen op te leggen. Deze maatregelen hebben uiteraard invloed op de economische groei. Beleggers lijken geschrokken te zijn van de ‘terugkeer’ van het coronavirus, want enkele maanden geleden was er nog de hoop dat het coronavirus verbannen zou worden door middel van de vaccinaties.

Beleggers gaan voorzichtig het nieuwe beursjaar in

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat het gemiddelde kasniveau op dit moment ruim 5% bedraagt. En ten opzichte van enkele maanden geleden is dit een stevige toename, want rond de zomer was er nog sprake van een niveau van 4%. Op dit moment is er zelfs sprake van de hoogste stand sinds de zomer van 2020.

Volgens analisten laat deze grafiek zien dat steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken over de beurstoekomst. Gezien de torenhoge waarderingen is dit niet vreemd te noemen. Tevens lijken beleggers hun vraagtekens te zetten bij het monetaire beleid van de centrale banken. Het afbouwtempo zou immers weleens harder kunnen gaan verlopen dan verwacht. En op dat moment is het nog sterk de vraag of de financiële markten krachtig genoeg zijn om zonder de monetaire hulp overeind te blijven. Het belooft in ieder geval een spannend beursjaar te gaan worden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar