Groter dan 9/11, erger dan de Titanic, bloediger dan Vietnam, … we staan op het punt de depressie van de jaren 1930 te evenaren of zelfs te overtreffen. Er komt weldra een brutaal einde aan het bubbel-tijdperk dat al verschillende decennia toekomstige productie en consumptie verbrast. Centrale banken kunnen nu niet meer ingrijpen en een immense kredietimplosie is het schrikbarende gevolg, aldus Zerohedge. We staan aan de vooravond van een epische deflatieperiode via een hernieuwd bloedbad op de grondstoffenmarkt. De Bloomberg commodity index bevindt zich momenteel al op 74 punten, lager dan in 1999, meer dan 70% onder de piek van 2008 en meer dan 55% lager dan in 2011.
Veel analisten wijten deze val aan tijdelijke fenomenen zoals de daling van de olieprijs en het verminderen van kapitaaluitgaven in de mijnbouwindustrie. De waarheid lijkt echter veel erger te zijn. Decennia lang werd overtollige productie gefinancierd door kunstmatig lage rentevoeten waardoor er een enorm overaanbod is gebaseerd op schulden die niet afbetaald geraken. Het zou dus best kunnen dat de wereldeconomie terug gaat krimpen … voor het eerst sinds de jaren 1930. De dalende grondstofprijzen zijn enkel een vroegtijdige waarschuwing voor een wereldwijde CapEx depressie. Er is een immense overinvestering geweest in de grondstoffensector en alles wat er indirect mee te maken heeft.
Globale economische crisis: groei komt tot stilstand
Dit is totaal anders dan eerdere recessies waarbij een overaanbod zorgde voor een daling van investeringen. Nu zullen investeringen volledig tot stilstand komen omdat de wereld al decennia lang de toekomst naar het heden haalt. Een duidelijk signaal hiervan is het orderboekje van Caterpillar, ’s werelds grootste producent van machines voor de grondstoffensector. Dit orderboekje daalt al 35 maanden op rij, de langste periode in de 100-jarige geschiedenis. Goedkoop geld gaf producenten jarenlang de mogelijkheid hun productiecapaciteit uit te breiden voor een fractie van de kostprijs. Schepen, mijnen, staalfabrieken, … werden gebouwd met geleend geld in de veronderstelling dat de wereld zou blijven groeien. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De laatste 20 jaar groeide de globale economie met $50 biljoen of een groei van gemiddeld 5,3% per jaar. In dezelfde periode groeide uitstaande schuld van $40 biljoen naar $225 biljoen of een stijging van gemiddeld 9% per jaar. Dit was onmogelijk geweest zonder de hulp van de centrale banken. Maar na 84 maanden 0% rente op ’s werelds reservemunt heeft de Federal Reserve enkel tijd gekocht waarmee de wereld niets heeft gedaan dan de overcapaciteit verder uit te breiden. En alle centrale banken ter wereld zitten in hetzelfde bootje waar nu een ongeneselijke ziekte uitbreekt. Over enkele decennia zal men terugkijken op deze periode als het einde van het bubbel-tijdperk en zal men zich afvragen hoe het mogelijk was dat men zich voor een tweede keer in 100 jaar zo heeft laten vangen door de illusie dat men welvaart kan creëren met de geldpers. Zorg dat je je vermogen voldoende beschermt: Lees hier onze GoudGids >>