Tijdens de afgelopen jaren hebben we weinig last gehad van het zogenoemde ‘inflatiespook’. Integendeel zelfs, tijdens de afgelopen jaren werd er met name gevreesd voor deflatie. Die tijd lijkt echter definitief achter de rug te liggen. Een hoge inflatie lijkt zelfs een kwestie van tijd te zijn.

De wereldeconomie zit op dit moment gevangen in de zogenoemde ‘herstelfase’. Tijdens het afgelopen jaar was er sprake van de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de groeiverwachtingen voor dit jaar zien er rooskleurig uit. Door de stijgende vaccinatiegraad kunnen steeds meer coronamaatregelen versoepeld worden en dat heeft uiteindelijk een positieve uitwerking op de economie.

Deze grafiek waarschuwt voor een inflatie van 7%

Omdat de centrale banken en de overheden zoveel geld in de economie hebben gepompt, is de kans op een hoge inflatie erg groot. In de Verenigde Staten kan dat binnenkort al waarheid gaan worden. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de unieke indicator van Macrobond and Nordea waarschuwt voor een (tijdelijk) hoge inflatie. Binnen enkele maanden tijd zou de Amerikaanse inflatie kunnen oplopen naar 5 tot 7 procent.

Uiteraard zal een dergelijke inflatie effect gaan hebben op de financiële markten. Mocht er immers sprake zijn van een dergelijk hoge inflatie, dan kan de Amerikaanse centrale bank gedwongen worden om de rente te verhogen. En over het algemeen zitten beleggers daar niet op te wachten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>