De meeste economen zijn het er wel over eens dat de wereldeconomie tijdens het tweede deel van 2021 geconfronteerd gaat worden met een oplopende inflatie. De inflatieverwachtingen lopen nog wel uiteen, want sommige economen houden zelfs rekening met een sterk stijgende inflatie. Dat zou voor de aandelenmarkten geen goed nieuws betekenen, want de beurzen presteren het beste bij een lage inflatie.

Als gevolg van het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken is de geldhoeveelheid exponentieel in waarde gestegen. Op het moment dat de coronamaatregelen opgeheven worden is de verwachting dat een aanzienlijk deel van dat geld de economie in zal stromen. En deze sterke inhaalvraag kan leiden tot een sterk oplopende inflatie in relatief korte tijd.

Beleggers moeten vrezen voor een hoge inflatie

Voor beleggers is het wel te hopen dat dit slechts een kortstondige inflatiestijging betreft. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van Bank of America, te zien dat de S&P 500 index gemiddeld genomen het beste presteert bij een lage inflatiestand (tussen de 1% en de 3%). Tijdens dergelijke inflatiestanden weet de Amerikaanse beurs jaarlijks gemiddeld genomen zo’n 11% tot 13% in waarde te stijgen.

Beleggers lijken met name te moeten oppassen indien de inflatiestand boven de 5% weet uit te komen. Gemiddeld genomen worden dan immers de meest tegenvallende prestaties op de beursvloer behaald. Het is dus te hopen dat het ‘inflatiespook’ geen werkelijkheid wordt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>