Als we de beweeglijkheid op Wall Street moeten bepalen, moet er een beroep gedaan worden op de zogenoemde ‘VIX-index’. Deze index meet de volatiliteit die er in de markt aanwezig is. Op het moment dat de paniek op de beursvloer groot is, weet deze volatiliteitsindex fors in waarde te stijgen. Een dalende volatiliteit hoeft echter niet altijd te resulteren in dalende beurskoersen.

Tijdens de afgelopen handelsweken wisten de wereldwijde beurzen goede zaken te doen. Steeds meer beleggers lijken gewend te raken aan de aanwezigheid van het coronavirus. Door de heftige beursdaling zien steeds meer beleggers zelfs kansen om ‘koopjes’ aan de portefeuille toe te voegen. Toch lijkt juist nu voorzichtigheid geboden te zijn.

De beer is nog niet verslagen

Tijdens de afgelopen handelsdagen is er veel gesproken over de dalende volatiliteit. Door de stijgende beurskoersen wist de VIX-index fors in waarde te dalen. De piek van boven de 80 werd op 16 maart bereikt. Inmiddels beweegt de volatiliteitsindex rond de 40. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de dalende beursbeweging definitief voorbij is.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Russell Rhoads, is namelijk te zien dat de VIX-index in het jaar 2008 op 20 november een piek wist te bereiken (destijds ook boven de 80). Wall Street wist echter pas op 9 maart 2009 een bodem te bereiken. Met andere woorden is de beer nog zeker niet verslagen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)