De economie draait op dit moment op volle toeren. Maar weinig analisten hadden aan het begin van de coronacrisis een dergelijke snelle economische herstelbeweging zien aankomen. Door de ruimhartige steunmaatregelen van de overheden en de centrale banken is de coronacrisis de geschiedenisboeken ingegaan als een van de kortst durende recessies ooit. Inmiddels lijk er echter een nieuw probleem ontstaan te zijn, die ook wel bekend staat onder de naam ‘inflatiespook’.

Het gevolg van de ruimhartige steunmaatregelen van de overheden en de centrale banken is dat de economie mogelijk oververhit is geraakt. Dit is met name zichtbaar op het moment dat je een blik werpt op de inflatiecijfers. Zo noteert de inflatie aan een niveau die we over de afgelopen 10 jaar niet eerder hebben gezien. En steeds meer bedrijven beginnen zich daar zorgen over te maken.

Beursgenoteerde bedrijven maken zich zorgen over de stijgende prijzen

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van FactSet, is te zien dat onlangs een record aantal bedrijven in haar kwartaalrapportage een passage inzake ‘inflatie’ heeft opgenomen. Binnen de S&P 500 index gaven 192 bedrijven aan dat ze hinder ondervinden van de stijgende prijzen, of dat ze zich zorgen maken over de inflatie.

Centrale banken hebben jarenlang gehamerd op een hogere inflatie, maar ook zij zullen zich zorgen maken over de stijgende prijzen. Op het moment dat de inflatie immers te ver doorslaat, zal dit een gevaar zijn voor de economische stabiliteit. En op dat moment zullen de centrale banken bijvoorbeeld het rente-instrument moeten inzetten om de prijsdruk te verminderen. En gezien het feit dat overheden en bedrijven gewend zijn geraakt aan de lage rente, kan dit grote gevolgen gaan hebben.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>