Tijdens de afgelopen jaren wisten de groeiaandelen in positieve zin op te vallen. Deze groeiaandelen, die ook wel momentumaandelen worden genoemd, wisten jaar-op-jaar een betere prestatie af te leveren dan de zogenoemde waarde-aandelen. Een belangrijke grafiek laat zien dat daar ook de komende maanden geen verandering in hoeft te komen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Moeten beleggers opnieuw de voorkeur aan groeiaandelen geven?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de groeiaandelen het in de periode van september 2020 tot mei 2021 niet gemakkelijk hebben gehad. In die periode wisten immers de waarde-aandelen een betere prestatie neer te zetten en derhalve was er een daling waarneembaar bij de Growth/Value Ratio. Tijdens de afgelopen maanden wisten de groeiaandelen echter weer een in positieve zin op te vallen en als gevolg daarvan is de Ratio weer gestegen naar het hoogtepunt dat ongeveer een jaar geleden bereikt werd.

Volgens technisch analist Chris Kimble is het goed denkbaar dat de groeiaandelen tijdens de komende maanden nog verder weten te outperformen. Mocht er immers een opwaartse uitbraak gerealiseerd worden, dan gaat er een nieuwe stijgende beweging van start.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar