De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen woensdag om de rentestand op te trekken van 2% naar 2,25%. Deze renteverhoging was compleet volgens de verwachtingen van de economen. Tijdens de persconferentie liet Jerome Powell weten dat de Amerikaanse economie nog steeds erg sterk is. Daarnaast is volgens hem het financiële systeem op dit moment een stuk sterker dan tien jaar geleden het geval was. Is de stijgende rente een bedreiging voor de aandelenmarkten?

Volgens Ryan Detrick, van LPL Research, hoeft een stijgende rente geen gevaar te betekenen voor de aandelenmarkten. Detrick laat weten dat beleggers vaak ten onrechte denken dat stijgende rentes een negatieve invloed hebben op de beurskoersen. Zijn onderzoek, naar de stijgende rentes bij de Amerikaanse staatsobligaties en het effect daarvan op Wall Street, laat zien dat er geen reden is tot paniek.

Wall Street profiteert van een stijgende rente

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Sinds het jaar 1996 hebben we 12 keer te maken gehad met periodes waarbij de rentes op de Amerikaanse staatsobligaties wisten te stijgen. En tijdens de periodes dat de rentes stegen, wist de S&P 500 index tijdens alle keren mee te stijgen. De gemiddelde stijging bij de S&P 500 index tijdens zo’n periode bedraagt zelfs 9,6%.

Toch moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden. Vaak toen er namelijk een einde kwam aan de stijgende renteperiode, sloeg het onheil op de markten toe. Dit was bijvoorbeeld in het jaar 2000 en 2008 het geval. Beleggers moeten dus pas echt voorzichtig worden op het moment dat de rentestijging ten einde komt.