Al enkele weken zitten de rentestanden op de staatsobligaties flink in de lift. Deze stijgende rente wordt veroorzaakt door het inflatiegevaar. Steeds meer economen rekenen op een stijgende inflatie en in dat geval kunnen de centrale banken genoodzaakt zijn om in te grijpen. Toch hoeft een stijgende rente helemaal geen slecht nieuws voor aandelen te betekenen.

In een normale situatie zouden stijgende rentestanden opgevat kunnen worden als een positief teken. Dat laat immers zien dat de inflatie in de lift zit en ook dat is een goed economisch teken. Juist als de rentestanden verlaagd worden, heeft de economie een extra stimulans nodig. Een dalende rente wordt immers vaak veroorzaakt door lage consumentenbestedingen en derhalve ook een lage inflatie.

Een stijgende rente gaat normaliter gepaard met stijgende beurskoersen

Op dit moment leven we echter in een compleet andere tijd. Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers immers gewend geraakt aan de extreem lage rente en renteverlagingen werden op de beursvloer vaak met veel enthousiasme ontvangen. En dat is ook de reden waarom steeds meer beleggers zich zorgen maken over de stijgende rentes bij de staatsobligaties.

Toch is het nog maar de vraag of deze angst terecht is. Zo blijkt uit onderzoek van Ryan Detrick dat een stijgende rente bij de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie normaliter gepaard gaat met stijgende beurskoersen. Op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, is te zien dat de S&P 500 index in dat geval vaak goed weet te presteren.

Is de renteangst wat overdreven?

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar