Ray Dalio is de topman van Bridgewater Associates. Hij bouwde dit hedgefund uit van achter zijn bureau in huis tot ’s werelds grootste en een van de meest succesvolle ter wereld. Volgens Dalio zijn er vandaag heel veel gelijkenissen met de aandelenmarkt van de jaren ’30. Dat betekent dat we de komende jaren niet al te veel rendement moeten verwachten.
Begin dit jaar was Ray Dalio nog voorstander van Amerikaanse aandelen. Wie toen niet in de markt zat, zou zich ‘dom’ voelen als de aandelenmarkt in zijn blow off fase zit. Na deze uitspraak daalde de Amerikaanse beurs fors. Om daarna wel de genoemde blow off fase in te zetten, waar we nu opnieuw van corrigeren.
Die laatste stijging van bijna 10% heeft volgens Dalio nu alles uit de markt geperst dat er in zit. De aandelenmarkt werd jaren gevoed door lage rentevoeten en kapitaalinjecties van de Federal Reserve.
“I think we’re in an environment where we’re going to have low returns going forward for a very, very long time. We’ve pushed assets up to levels where it is difficult to see where you can squeeze that.”
Herhaalt de geschiedenis zich na 90 jaar opnieuw?
Lage rentevoeten hebben ervoor gezorgd dat bedrijven heel veel schulden hebben. Die schulden hebben ze gebruikt om eigen aandelen in te kopen en overnames te doen. Dit heeft de waardering opgedreven. Nu de rentevoeten stijgen, zullen er steeds meer bedrijven hun obligaties niet meer kunnen terugbetalen en droogt de inkoop van eigen aandelen op.
Ray Dalio ziet hierin veel gelijkenissen met de jaren ’30, zo omschrijft hij in zijn nieuw boek “Principles for Navigating Big Debt Crises,”. 90 jaar geleden zat de Verenigde Staten ook in de laatste fase van de economische cyclus, was er een populistische president aan de macht en waren er ontzettend veel schulden in omloop.
Bron: MarketWatch
Foto Credit: Wikipedia