Op woensdag 21 maart gebeurde het dan toch, de Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente met 25 basispunten van 1,50 naar 1,75 procent. De verhoging werd bekend gemaakt tijdens de tweedaagse vergadering van de Federal Open Market Committee. Dit is de eerste renteverhoging van vier stuks die gepland zijn voor dit jaar. Het kwam dan ook niet als een verrassing volgens experts wegens uitstekende economische indicatoren.
Een logische stap volgens marktkenners en experts, een verhoging van de basisrente met 25 punten kon niet langer uitblijven. De Amerikaanse economie doet het goed, de werkgelegenheidscijfers zitten in de lift en de lonen zijn eindelijk goed gestegen. De ‘rate hike’ is dus volledig gerechtvaardigd.
De eerste renteverhoging in tien jaar kwam er eind 2016 met als doel het monetaire beleid te normaliseren 4 jaar na de financiële crisis. Ondertussen is de rente al enkele verhoogt geweest op 15 maanden tijd. De Federal Reserve verkoopt de laatste tijd ook obligaties in plaats van ze op te kopen.
Dit jaar staan er dus nog drie renteverhogingen van elk 25 punten op de planning. Als alles loopt zoals verwacht, zal de basisrente van de Federal Reserve eind dit jaar op 2,50 procent moeten komen te staan. Daar stopt het natuurlijk niet, het beleidscomité lichtte een tipje van de sluier voor het jaar 2019. Op dit moment staan er volgend jaar nog eens drie ‘rate hikes’ op de planning.
Gevolgen
Hogere rentes worden verwelkomt door mensen die graag sparen, hun spaargeld zal immers meer opbrengen op de bank dan nu het geval is. Maar voor bedrijven en mensen die in de schulden zitten, of schulden willen aangaan, kan het een probleem vormen. Financiële instellingen zullen de trend van de Federal Reserve ongetwijfeld volgen waardoor allerlei leningen duurder zullen worden.
De rentes op kredietkaarten, autoleningen, hypotheken, leningen voor kleine bedrijven zullen dit jaar flink gaan stijgen als gevolg van het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Het is daarom van cruciaal belang dat de Federal Reserve voorzichtig te werk gaat om geen brokken te maken.
Als de rentes te snel stijgen, lopen ze het risico dat de groei van de Amerikaanse economie halt houdt. Ook op de Amerikaanse beurzen kan het aardig gaan rommelen vanwege een te snel stijgende rente.
Bronnen: CNBC, Beursduivel, NU
Foto: Wikimedia