Jarenlang hebben de centrale banken de economie proberen te stuwen door middel van hun ruimhartige monetaire beleid. Het einde van het opkoopbeleid lijkt nu in zicht te zijn. En de kans is groot dat de aandelenmarkten het lastig zullen krijgen op het moment dat de monetaire steun wegvalt. In het bijzonder kunnen de techaandelen hier hinder van gaan ondervinden.

Als reactie op de financiële crisis lanceerden de meeste centrale banken een ruimhartig monetair beleid. Met name de Amerikaanse centrale bank nam direct vergaande maatregelen. Ook de Europese centrale bank wist, onder leiding van Mario Draghi, de financiële markten gerust te stellen. Met name toen ook de ECB een opkoopbeleid lanceerde waarmee staats- en bedrijfsobligaties werden opgekocht.

De techrally is in gevaar

Het einde van het tijdperk van monetaire steun lijkt inmiddels in zicht te zijn. Zo zijn de ECB en de Fed reeds gestart met het afbouwen van hun opkoopbeleid en de aanhoudende inflatie kan dit proces verder doen versnellen. Beleggers lijken vooralsnog weinig bezig te zijn met de tijd die gaat komen.

Toch is het met name voor de techbeleggers van belang om de invloed van de centrale banken niet te onderschatten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, duidelijk te zien dat er als sinds het jaar 2009 sprake is van een sterke correlatie tussen enerzijds de prestatie van het mandje aandelen bestaande uit Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Netflix en Tesla en anderzijds de totale liquiditeit van de Amerikaanse centrale bank. Met andere woorden heeft het proces van geldschepping tijdens de afgelopen jaren een grote invloed gehad op de prestaties van deze aandelen.

Mogelijk gaat de techrally het dus lastig krijgen op het moment dat de centrale banken definitief afscheid hebben genomen van de financiële markten.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)