De obligatiemarkt is vaak een vooruitloper op de feitelijke rente. Zo is over de afgelopen maanden een stijgende rente waarneembaar bij de meeste staatsobligaties. Ook in de VS is dit het geval en de analisten van Goldman Sachs verwachten niet dat daar de komende jaren verandering in gaat komen. En voor de obligatiebeleggers zal dat even wennen zijn.

Niet alleen de aandelenmarkten wisten tijdens de voorbijgaande jaren bijzonder goede zaken te doen. Ook de obligatiemarkt wist stevig in waarde te stijgen als gevolg van de dalende rentes. Op het moment dat de rente daalt wordt een bestaande obligatie immers meer waard omdat ten tijde van uitgifte van de betreffende obligatie er sprake was van een hogere rente. Dat plaatje begint echter nu te veranderen, aangezien de rentes in de lift zitten.

Analisten Goldman Sachs rekenen op een hogere rente

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, zijn de verwachtingen van de analisten van de zakenbank in beeld gebracht. Op dit moment is er bij de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie sprake van een rentestand van 1,46%, maar Goldman Sachs verwacht dat dit aan het einde van dit jaar 1,60% zal bedragen. Ook voor de komende jaren rekent de zakenbank op een oplopende rente, want in het jaar 2024 zou er uiteindelijk sprake moeten zijn van een rente van 2,50%.

Op de grafiek is ook te zien dat beleggers vooralsnog rekening houden met een gestage oploop van de rente. Zo houden beleggers in 2024 rekening met een rentestand van 2%. Mochten de analisten van Goldman Sachs echter gelijk krijgen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de financiële markten. Met name voor de obligatiemarkt kan dit negatief uitpakken.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>