Een afstand van 350 kilometer in 29 minuten, dat is wat de Hyperloop kan doen. Elon Musk liet op Twitter weten dat hij een (mondeling) akkoord heeft om de eerste Hyperloop te bouwen tussen New York en Washington.

De Hyperloop is al langer een project dat leeft bij Elon Musk. Met de oprichting van ‘The Boring Company’ ging Musk na de elektrische auto, ruimtevaart en de dakpannen van de toekomst zich ook bezighouden met het graven van tunnels. Nu mag hij een tunnel graven tussen New York en Washington. Met de Hyperloop zouden reizigers die afstand kunnen afleggen in minder dan een half uur.

Indien Musk effectief een tunnel zou bouwen tussen deze 2 Amerikaanse steden, wordt dat ineens de langste tunnel ter wereld. De Hyperloop tunnel zou dan 2 keer zo lang zijn als de Gotthard tunnel in Zwitserland.

Het zou ook miljarden kosten om te bouwen en er zouden toestemmingen nodig zijn op federaal niveau, staatsniveau en met lokale overheden. Maar wie Elon Musk kent, weet dat hij zich daar niet door zal laten tegenhouden.

Ten slotte is er ook nog het Hyperloop verhaal. Musk publiceerde in 2013 een white paper met het idee van de Hyperloop. Hij liet de ontwikkeling over aan anderen omdat hij er zelf geen tijd voor had. Maar het concept is volgens de miljardair zo gemakkelijk dat zelfs stagiairs het kunnen ontwikkelen.

Echter, tot op heden heeft er nog nooit een mens in een Hyperloop gereden. Bedrijven die het idee van Musk uit 2013 hebben opgepikt, zijn nog maar net begonnen met het testen van de nieuwe technologie.

Het Witte Huis bevestigde wel dat het ‘veelbelovende’ gesprekken voert met de CEO van Tesla. Het blijkt dan ook over een mondeling akkoord te gaan. Op die manier wil Musk de interesse (en fondsen) voor het project opwekken. Het is zijn gekende stijl, maar wel een succesvolle.

Reizen we over enkele jaren in tunnels, via pods en sneller dan het geluid?

  • Bron: Bloomberg
  • Foto Credit: Wikimedia Commons/Mrdeluna