Sinds het jaar 2008 weten energieaandelen al slechter te presteren dan de meeste andere aandelen in de markt. In vergelijking met de S&P 500 index waren energieaandelen voor het laatst in 1999 zo goedkoop. Biedt dat kansen?

De energiesector heeft het op dit moment niet gemakkelijk. Met name de ‘kleinere’ energiebedrijven weten dit jaar flink teleur te stellen. Alleen de grotere energieaandelen zoals BP en Shell weten de stijgende trend nog intact te houden.

Energieaandelen doen het al jaren slechter dan de S&P 500 index

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CharlieBilello, is te zien dat de energiesector al sinds de zomer van 2008 minder goed weet te presteren dan de S&P 500 index. De ‘underperformance’ is op dit moment zo ver doorgeslagen dat het niveau uit het jaar 1999 bereikt is. Met andere woorden waren energieaandelen sinds het jaar 1999 niet meer zo goedkoop (in vergelijking met de S&P 500 index).

Toch hoeft dit niet te betekenen dat de energiesector daarmee ook direct interessant voor een belegging is geworden. Juist binnen de energiesector is het van groot belang om het kaf van het koren te scheiden.