De energiesector is dit jaar geconfronteerd met de nodige volatiliteit. Dat is overigens niets nieuws, want de energiesector wordt al jaren geconfronteerd met hoge beweeglijkheid. En dat komt door de grote prijsschommelingen die plaatsvinden bij de olieprijs. Ten opzichte van de olieprijs is de energiesector op dit moment zwaar ondergewaardeerd.

Steeds meer beleggers nemen langzaam maar zeker afstand van de energiesector. Alleen de ‘grote’ energieaandelen zijn nog geliefd bij beleggers. In dit geval is bijvoorbeeld te denken aan het aandeel Shell. Shell heeft bij menig belegger een plekje binnen de portefeuille als gevolg van het hoge en stabiele dividendrendement.

Energiesector blijft sterk achter op de olieprijs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, is te zien dat er normaliter sprake is van een sterke correlatie tussen de olieprijs enerzijds en de energiesector anderzijds. Tijdens de afgelopen jaren is er echter een divergentie ontstaan tussen beide elementen. En die divergentie begint steeds grotere vormen aan te nemen.

Volgens de analisten van zakenbank Morgan Stanley kunnen beleggers deze divergentie maar beter goed in de gaten houden. Op den duur is de kans immers klein dat deze divergentie structureel blijft voortbestaan. In dat geval zouden we kunnen zeggen dat de energiesector op dit moment nog over voldoende potentieel beschikt.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS